Retete delicioase ilustrate pas cu pas

marți, 21 mai 2013

Mancare de linte cu afumatura


Astazi va prezint o mancarica gustoasa si sanatoasa, o mancarica de linte. 
Acest preparat este tipic pentru masa de Revelion, s-ar zice ca lintea ar atrage banii :) 
dar merge de minune si intr-o zi a saptamanii, 
mai ales ca se pregateste usor si rapid.

Lintea este o planta leguminoasa foarte sanatoasa, bogata in proteine si fibre,
 avand un continut ridicat de fier, magneziu, fosfor si zinc. 
Se digera mai usor decat fasolea sau mazarea.



INGREDIENTE:

500 g linte uscata
o ceapa
un morcov
ulei
condimente: sare, piper, boia
foaie de dafin
afumatura

Boabele de linte uscata se spala in mai multe randuri si se pune la inmuiat intr-un vas cu apa pentru vreo 3-4 ore.
Cand boabele de linte s-au hidratat, se spala bine si se pune la fiert in apa cu sare timp 
de vreo 15 minute. Cand sunt fierte se scurg de apa.

                    Eu am avut o bucata de sunca de porc ca si afumatura pe care am fiert-o 
      cu ceva timp inainte, asa ca apa in care a fiert aceasta am folosit-o pentru a fierbe si lintea. 
                                      Nu va zic ce aroma buna au capatat bobitele de linte...



In timp ce fierbe lintea, vom curata si spala ceapa si morcovul. Ceapa se taie in cubulete mici si se pune la calit intr-un vas mai maricel, in 2-3 linguri de ulei. 
Cand ceapa a devenit sticloasa, se adauga morcovul taiat rondele. 
Se caleste si acesta timp de cateva minute. 

Afumatura se taie in fasiute si se adauga in vas. 
Se condimenteaza cu sare, piper, boia si se adauga 2-3 foi de dafin. 



Cand morcovul s-a fragezit, se adauga boabele de linte si se amesteca usor. 
Se mai adauga o cana de apa si se mai lasa pe foc vreo 5-7 minute, cat sa se patrunda aromele.

Se serveste cu muraturi sau salata proaspata.


Va doresc pofta buna!

miercuri, 15 mai 2013

File de peste cu sos de marar




Ce poate fi mai sanatos decat o portie de peste cu o garnitura de cartofi gatiti la aburi? 
Daca mai e si servit cu un sos de marar devine de-a dreptul delicios :)
E o reteta pe cat de simpla, pe atat de gustoasa.

INGREDIENTE:
file de peste, 
sare, piper,
ulei

Pentru sosul de marar:
250 ml lapte
200 ml smantana
1 lingura mare de unt
1 lingura cu varf de faina
1-2 lingurite de marar
sare, piper

Se iau cate 1-2 bucati de file de peste, se spala, se usuca si se condimenteaza cu sare si piper. 
Fileul nostru a fost de biban, delicios! Prins de sotul meu :D
Se lasa la rece pentru cel putin 20-30 de minute pentru a se patrunde de aroma condimentelor.

Pestele se prajeste intr-o tigaie cu ulei, cat sa acopere intreaga suprafata a vasului, cate 5-7 minute de o parte.

Garnitura noastra a fost de cartofi fierti la aburi. E o modalitate mai gustoasa de a prepara legumele si evident mai sanatoasa, astfel retinandu-se majoritatea vitaminelor in legume.


Sosul de marar se prepara extrem de usor. 
Se ia o lingura mare de unt si se topeste intr-un castron.
 Se adauga o lingura cu varf de faina si se caleste usor. Saram, piperam 
si adaugam 1-2 lingurite  de marar proaspat, uscat sau congelat. 
Cand faina prinde o tenta aurie, turnam treptat aproximativ 250 ml lapte 
si amestecam incet, reducand concomitent si focul. 
Cand sosul a prins o consistenta mai grosuta, se adauga 200 ml smantana. 
Se mai tine pe foc pana se omogenizeaza intreaga compozitie. 
Sosul trebuie sa fie fin si sa curga, asa ca, daca considerati ca e prea consistent, mai puteti completa cu lapte insa lucrand tot la foc usor.


Va doresc pofta buna!

joi, 9 mai 2013

File de porc la cuptor cu cartofi gratinati




In week-end imi place sa imi rasfat familia cu ceva mai special decat in timpul saptamanii, asa ca incerc sa fac retete cat mai variate si care necesita si putina migaleala.
De data aceasta, in meniu s-a aflat si acest file de porc, pregatit la cuptor cu o garnitura de cartofi si evident, salata.

INGREDIENTE:
ca. 1 kg file de porc
condimente: sare, piper, boia
verdeturi: maghiran uscat, oregano uscat, foi de dafin
3 catei de usturoi
150 ml ulei

Gratin de cartofi:
ca. 1 kg cartofi
150 ml smantana
100 ml lapte
150 g cascaval
2 catei de usturoi
sare, piper


Carnea de porc se curata de pielite si se spala. Se face o marinada in care vom amesteca uleiul, condimentele, verdeturile si cei 3 catei de usturoi zdrobiti. Carnea se aseaza intr-un vas mai adanc si se va stropi si masa bine in acesta marinada. Se acopera si se lasa la rece vreo 2-3 ore.

Se incinge o tigaie, se adauga vreo 2 linguri de ulei si prajim carnea de jur imprejur, pana prinde o crusta subtire. Acest pas e important in a retine fragezimea si suculenta carnii in timpul pregatirii la cuptor.


Se ia un vas termorezistent si punem fileul de porc, marinada in care am tinut carnea cat si un pahar de vin rosu. Se acopera cu capacul sau cu o folie de aluminiu.


                         Se lasa la cuptor circa o ora, la temperatura de 200 °C, dupa care se
                                              poate verifica daca este patrunsa carnea.


Cand carnea e gata, se scoate din tava si se aseaza pe un platou, taiat felii.


Gratinul de cartofi se poate pregati in timp ce avem carnita la cuptor. 
Se fierb cartofii in coaja pana devin  aproape moi. Se curata si se taie rondele. 
Se ia o tava de yena si se unge cu unt si cu cei doi catei de usturoi zdrobiti. 




Se aseaza rondelele de cartofi, se condimenteaza iar deasupra 
se toarna amestecul facut din smantana si lapte. 
Se da la cuptor vreo 20 de minute.





 Cand vedem ca garnitura ar fi gata, se presara cu cascaval ras si se mai da 
inca vreo 5 minute pana se topeste.




Se serveste cu o salata dupa plac si cu multa pofta.







luni, 15 aprilie 2013

Waffe cu branza si sunca


Daca va e pofta de ceva gustos si rapid, va propun sa incercati aceste waffe. Merg de minune intr-o dupa-masa plictisita, la un film sau cand va vin prietenii in vizita.
Sunt  aromate datorita suncii si usor acrisoare multumita branzicii de vaci. 
Eu am folosit branza quark, e o branza  de vaci cremoasa, tipic germana. Puteti sa obtineti 
si dumneavoastra o consistenta asmenatoare acasa, mixand branza de vaci 
cu smantana/iaurt pana devine ca o crema. 

INGREDIENTE:
200 g faina
250 g quark sau 200 g branza de vaci + 50 ml smantana
100 g sunca 
300 ml lapte
50 ml ulei
1 ou
 sare, piper

Se ia faina, se cerne intr-un vas incapator. Se adauga sarea si putin piper.
Sunca se taie in fasiute subtiri si se adauga in vas.
Branza de vaci se amesteca cu smantana pana devine cremoasa. Daca aveti quark, ati scapat de etapa aceasta :) Se amesteca cu laptele, oul si uleiul. 
Se amesteca cele doua compozitii pana la omogenizare, pana capata consistenta unei smantani mai groase.
Se incalzeste aparatul de waffe. Ulei nu se mai foloseste pentru ungerea 
aparatului deoarece are deja in compozitie. 
Se pune cate un polonic de aluat in aparat si se lasa aproximativ 5 minute la prajit.
Cine are rabdare, le lasa sa se raceasca pe un gratar, 
cine nu, le mananc asa caldute, aburinde :)


Sa aveti pofta!

joi, 11 aprilie 2013

Rulada cu crema pufoasa de lamaie


Daca tot a venit si primavara (intr-un final :)), m-am decis sa pregatesc un desert usor, 
dulce-acrisor si evident, rapid de facut, in semn de bucurie :) 
Rulada este gata in maxim o ora jumatate, cu decor cu tot, 
asa ca eu va indemn cu drag sa o preparati.

INGREDIENTE:
4 oua
120 g zahar
120 g faina
1 plic zahar vanilinat
2 linguri apa
2 linguri ulei
250 g mascarpone
350 ml frisca lichida 
100 g zahar pudra
1 lamaie


Pentru rulada vom separa cele 4 albusuri , pe care le vom mixa cu zaharul 
pana isi tripleaza volumul. Va recomand sa mixati vreo 8-10 minute, 
pentru a se obtine o spuma tare si care nu se lasa. 
Daca ati observat, nu am in lista praf de copt desi blatul a crescut foarte frumos. Acest fapt se datoreaza albusului batut extrem de tare. 

Se adauga si galbenusurile, una cate una. Urmeaza sa adaugam faina, care se va pune lingura cu lingura, in ploaie. Se lucreaza in continuare cu mixerul/robotul. Cand faina e incorporata complet in compozitie, vom alterna o lingura de apa cu una de ulei.



Cuptorul se preincalzeste la 170°C cu ventilatie.
Compozitia se va turna in tava mare  de la aragaz, tapetata cu hartie de copt. 
Se da la cuptor pentru aproximativ 15 minute. Se verifica sa nu se coaca prea tare, astfel vom risca sa nu mai reusim sa rulam cu usurinta.



Intre timp pregatim crema. Dupa cum va spuneam, se pregateste repede :)
Mascarponele se mixeaza putin pana devine spumos, 
dupa care se adauga 200 ml de frisca lichida, zaharul pudra, zeama stoarsa de la lamaie 
cat si coaja rasa a acesteia. Se mai mixeaza 2-3 minutele.

Cand  blatul e copt, il scoatem din tava si cat timp e inca fierbinte, 
il vom rasturna cu susul in jos pe un prosop de bucatarie si il vom rula, 
insa dupa ce am indepartat hartia de copt. Se lasa vreo 5 minutele sa se raceasca,
 dupa care se deruleaza.  Se umple cu crema si se ruleaza inapoi.


Restul de frisca lichida, adica 150 ml, se mixeaza si se imbraca rulada in aceasta. 
Se orneaza dupa preferinta.


Va doresc pofta mare!
La noi a trecut rapid :)

joi, 28 martie 2013

Rulada de porc la cuptor


Astazi va voi prezenta o rulada de porc, umpluta cu carnati si legume. 
Se prepara relativ usor si se preteaza la o masa festiva.

INGREDIENTE:
ca. 1 kg cotlet de porc
2 fire de carnati afumati sau un fir mai lung
1 morcov mare
1 ardei rosu mare
150 g branza de vaci
condimente: sare, piper, boia
ierburi aromatice: oregano, maghiran
vin rosu

Se ia o bucata de cotlet de porc fara os, se curata de grasime sau pielite si se spala bine. 
Se ia cotletul si cu un cutit ascutit se va taia pe lungime, se deruleaza intr-o felie de ca. 1-1,5 cm astfel ca la sfarsit vom obtine o bucata intinsa de carne.
Se bate cu ciocanul de carne, dupa care se condimenteaza si se stropeste cu ulei. Se maseaza usor carnea pentru a se patrunde mai bine cu aroma mirodeniilor.
Se unge cu branza de vaci, in care in prealabil am adaugat putina verdeata (marar, patrunjel).


Morcovul si ardeiul se curata si spala. Morcovul se poate fierbe putin, eu nu l-am fiert si cu toate acestea s-a gatit, a iesit putin mai al dente, adica mai tare. Se taie legumele in fasiute si se aseaza alternant intre ele pe foaia de carne . Carnatii se aseaza cumva la o treime distanta de margine.
Se ruleaza carnita incepand cu cele doua capete, astfel ca la mijloc cele doua rulouri sa se intalneasca.



Se leaga cu o ata de jur imprejur.


Se incinge o tigaie cu 2 linguri de ulei. Se prajeste scurt rulada pe ambele parti inainte de a se pune la cuptor.
Vom pregati o tava, eu am folosit o tava de yena. Se pune carnita si se mai adauga o cana apa si o cana de vin rosu.
Se acopera cu capacul tavii sau o folie de aluminiu si se da la cuptor pentru aproximativ o ora, la temperatura de 200° C. Intre timp mai putem stropi rulada cu lichidul in care se prepara.



Se va controla inainte de a se scoate din cuptor daca este gata intepand rulada cu o furculita.
Se serveste cu garnitura preferata, noi am servit-o cu piure de cartofi si salata de cruditati.




Va doresc pofta buna!
Related Posts with Thumbnails
 
Filme Online Seriale Online