Retete delicioase ilustrate pas cu pas

vineri, 11 septembrie 2009

Paine de casa

    Am promis ca voi posta reteta de paine pe care o fac aproape zilnic si cu care ne-am obisnuit foarte tare. Eu o fac in aparatul de facut paine, dar se poate face si manual. Aparatul il  folosesc pentru a realiza aluatul, insa de copt, imi place sa il coc intr-o alta tava, in cuptorul aragazului. Avantajul acestei metode este faptul ca painea va avea coaja mai subtire si mai crocanta ca in aparat, iar in al doilea rand , are o forma mult mai usoara de folosit la sandvisuri sau alte pachetele.

INGREDIENTE:
  • 500 g faina
  • 300 ml apa
  • 25 g drojdie proapata sau 1 plic de drojdie uscata
  • 50 g unt sau 2 linguri ulei
  • 2 lingurite miere sau zahar
  • 1 lingurita sare
  • 1 ou pentru glazurat + susan pentru decor  
Se pun toate ingredientele in cuva masinii, incepand cu apa, pe urma faina, untul, sarea , zaharul iar in centrul fainii, se aseaza drojdia , dar in asa fel, incat sa nu ajunga in apa.


Se seteaza la programul de dospire.


Cand  programul s-a terminat, se scoate aluatul din cuva si se pune pe plansa de lucru, dupa care i se da o forma lunguiata, precum e cea a tavii. 


Se aseaza  aluatul in tava  unsa in prealabil cu unt sau ulei si pudrata cu faina, dupa care se lasa  aluatul la odihnit vreo 20- 30 minute, fiind acoperit de un prosop de bucatarie.
Cand aluatul a crescut frumos, cam dublul celui ce a fost initial, se unge cu galbenus de ou si se presara susan deasupra.


Se pune la cuptor pentru aproximativ 25 de minute, la foc domol,  pana cand devine de un auriu superb. Oricum ,  va veti da seama si dupa mirosul ce se formeaza in bucatarie ca painica este gata, credeti-ma :)
Pentru a fi siguri ca painea este gata, atunci cand o scoateti, ciocaniti in fundul acesteia iar daca suna a gol, inseamna ca este gata. 
Se scoate pe un grilaj  si se lasa la racit. 


Este foarte gustoasa cand e inca calduta, insa dupa unele pareri, e de preferat ca painea sa fie consumata la 2 ore dupa racire, deoarece , altfel devine greu digerabila si ne alegem cu dureri de burta...


Pofta buna!

4 comentarii:

Anonim spunea...

super! chiar aveam nevoie de reteta asta, acummerg sa o incerc, sper sa iasa la fel de bine si framantata cu mana :)

Roz_bonbon spunea...

Ma bucur ca ai ales aceasta reteta! Sunt curioasa cum a iesit painica :)

Anonim spunea...

mai bine decat ma steptam :) data viitoare o sa respect intocmai gramajele, acum a iesit mai densa decat trebuia dar a fost vina mea. si coaja este super subtire, ceea ce m.a bucurat enorm :)

Roz_bonbon spunea...

O, ce ma bucur! :) Sa va fie de bine!
O seara placuta!

Related Posts with Thumbnails
 
Filme Online Seriale Online