INGREDIENTE:
- 500 g faina
- 300 ml apa
- 25 g drojdie proapata sau 1 plic de drojdie uscata
- 50 g unt sau 2 linguri ulei
- 2 lingurite miere sau zahar
- 1 lingurita sare
- 1 ou pentru glazurat + susan pentru decor
Se pun toate ingredientele in cuva masinii, incepand cu apa, pe urma faina, untul, sarea , zaharul iar in centrul fainii, se aseaza drojdia , dar in asa fel, incat sa nu ajunga in apa.
Se seteaza la programul de dospire.
Cand programul s-a terminat, se scoate aluatul din cuva si se pune pe plansa de lucru, dupa care i se da o forma lunguiata, precum e cea a tavii.
Se aseaza aluatul in tava unsa in prealabil cu unt sau ulei si pudrata cu faina, dupa care se lasa aluatul la odihnit vreo 20- 30 minute, fiind acoperit de un prosop de bucatarie.
Cand aluatul a crescut frumos, cam dublul celui ce a fost initial, se unge cu galbenus de ou si se presara susan deasupra.
Se pune la cuptor pentru aproximativ 25 de minute, la foc domol, pana cand devine de un auriu superb. Oricum , va veti da seama si dupa mirosul ce se formeaza in bucatarie ca painica este gata, credeti-ma :)
Pentru a fi siguri ca painea este gata, atunci cand o scoateti, ciocaniti in fundul acesteia iar daca suna a gol, inseamna ca este gata.
Se scoate pe un grilaj si se lasa la racit.
Este foarte gustoasa cand e inca calduta, insa dupa unele pareri, e de preferat ca painea sa fie consumata la 2 ore dupa racire, deoarece , altfel devine greu digerabila si ne alegem cu dureri de burta...
Pofta buna!
4 comentarii:
super! chiar aveam nevoie de reteta asta, acummerg sa o incerc, sper sa iasa la fel de bine si framantata cu mana :)
Ma bucur ca ai ales aceasta reteta! Sunt curioasa cum a iesit painica :)
mai bine decat ma steptam :) data viitoare o sa respect intocmai gramajele, acum a iesit mai densa decat trebuia dar a fost vina mea. si coaja este super subtire, ceea ce m.a bucurat enorm :)
O, ce ma bucur! :) Sa va fie de bine!
O seara placuta!
Trimiteți un comentariu