In week-end imi place sa imi rasfat familia cu ceva mai special decat in timpul saptamanii, asa ca incerc sa fac retete cat mai variate si care necesita si putina migaleala.
De data aceasta, in meniu s-a aflat si acest file de porc, pregatit la cuptor cu o garnitura de cartofi si evident, salata.
INGREDIENTE:
ca. 1 kg file de porc
condimente: sare, piper, boia
verdeturi: maghiran uscat, oregano uscat, foi de dafin
3 catei de usturoi
150 ml ulei
Gratin de cartofi:
ca. 1 kg cartofi
150 ml smantana
100 ml lapte
150 g cascaval
2 catei de usturoi
2 catei de usturoi
sare, piper
Carnea de porc se curata de pielite si se spala. Se face o marinada in care vom amesteca uleiul, condimentele, verdeturile si cei 3 catei de usturoi zdrobiti. Carnea se aseaza intr-un vas mai adanc si se va stropi si masa bine in acesta marinada. Se acopera si se lasa la rece vreo 2-3 ore.
Se incinge o tigaie, se adauga vreo 2 linguri de ulei si prajim carnea de jur imprejur, pana prinde o crusta subtire. Acest pas e important in a retine fragezimea si suculenta carnii in timpul pregatirii la cuptor.
Se ia un vas termorezistent si punem fileul de porc, marinada in care am tinut carnea cat si un pahar de vin rosu. Se acopera cu capacul sau cu o folie de aluminiu.
Se lasa la cuptor circa o ora, la temperatura de 200 °C, dupa care se
poate verifica daca este patrunsa carnea.
Cand carnea e gata, se scoate din tava si se aseaza pe un platou, taiat felii.
Gratinul de cartofi se poate pregati in timp ce avem carnita la cuptor.
Se fierb cartofii in coaja pana devin aproape moi. Se curata si se taie rondele.
Se ia o tava de yena si se unge cu unt si cu cei doi catei de usturoi zdrobiti.
Se aseaza rondelele de cartofi, se condimenteaza iar deasupra
se toarna amestecul facut din smantana si lapte.
Se da la cuptor vreo 20 de minute.
Cand vedem ca garnitura ar fi gata, se presara cu cascaval ras si se mai da
inca vreo 5 minute pana se topeste.
Se serveste cu o salata dupa plac si cu multa pofta.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu