Astazi va prezint o mancarica gustoasa si sanatoasa, o mancarica de linte.
Acest preparat este tipic pentru masa de Revelion, s-ar zice ca lintea ar atrage banii :)
dar merge de minune si intr-o zi a saptamanii,
mai ales ca se pregateste usor si rapid.
Lintea este o planta leguminoasa foarte sanatoasa, bogata in proteine si fibre,
avand un continut ridicat de fier, magneziu, fosfor si zinc.
Se digera mai usor decat fasolea sau mazarea.
INGREDIENTE:
500 g linte uscata
o ceapa
un morcov
ulei
condimente: sare, piper, boia
foaie de dafin
afumatura
Boabele de linte uscata se spala in mai multe randuri si se pune la inmuiat intr-un vas cu apa pentru vreo 3-4 ore.
Cand boabele de linte s-au hidratat, se spala bine si se pune la fiert in apa cu sare timp
de vreo 15 minute. Cand sunt fierte se scurg de apa.
Eu am avut o bucata de sunca de porc ca si afumatura pe care am fiert-o
cu ceva timp inainte, asa ca apa in care a fiert aceasta am folosit-o pentru a fierbe si lintea.
Nu va zic ce aroma buna au capatat bobitele de linte...
In timp ce fierbe lintea, vom curata si spala ceapa si morcovul. Ceapa se taie in cubulete mici si se pune la calit intr-un vas mai maricel, in 2-3 linguri de ulei.
Cand ceapa a devenit sticloasa, se adauga morcovul taiat rondele.
Se caleste si acesta timp de cateva minute.
Afumatura se taie in fasiute si se adauga in vas.
Se condimenteaza cu sare, piper, boia si se adauga 2-3 foi de dafin.
Cand morcovul s-a fragezit, se adauga boabele de linte si se amesteca usor.
Se mai adauga o cana de apa si se mai lasa pe foc vreo 5-7 minute, cat sa se patrunda aromele.
Se serveste cu muraturi sau salata proaspata.
Va doresc pofta buna!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu