Astazi va propun niste galuste/gomboti cu prune, o bunatate.
Am cumparat zilele trecute niste prune si nu erau 100% coapte, asa ca au picat numai bine pentru acesti gomboti.
INGREDIENTE pentru ca. 13-14 bucati:
300 g prune (vreo 7-8 prune)
100 g zahar
1 lingurita scortisoara
5-6 cartofi de marime medie
500 g faina
1 ou
250 g pesmet
2 linguri ulei
Prunele se spala. Se taie in doua si se scot samburii.
Se pun intr-un vas si se presara cu zaharul si scortisoara.
Se lasa pentru vreo 30 de minute sa se patrunda de zahar si aroma de scortisoara.
Cartofii se curata, se taie in cubulete si se pun la fiert.
Cand s-au fiert, se paseaza ca si pentru piure. Se adauga faina si oul.
Se lucreaza un aluat mediu moale si i se da o forma de rulou.
Se taie felii de aluat de ca. 1 cm.
Se aplatizeaza cu degetele si in centrul fiecareia se aseaza cate o jumatate de pruna.
Se acopera si se formeaza bilute bine sigilate.
Intr-un vas incapator se pune apa cu putina sare la fiert.
Cand apa a dat in clocot, se pun gombotii unul cate unul si se fierb pentru 5-7 minute.
Cand s-au fiert, se pun intr-o strecuratoare pentru a se scurge de apa.
Intr-o tigaie se incing 2 linguri de ulei. Pesmetul se rumeneste pana prinde o culoare aurie.
In pesmetul cald se pun galustele si se invart pana sunt acoperite peste tot.
Se servesc calde si pudrate cu zahar.
Pofta buna!
6 comentarii:
la cat de bine sunt prezentate de tine, cred ca ma incumet sa le incerc si eu zilele acestea!!!
:D Ma bucur :)
Sa imi zici cum ti-au iesit!
Poza spune totul,mie imi face mamaia de la tara
Incercati sa faceti un aluat moale cu mai putina faina,pe care sa-l puneti cu lingura pe o gramajoara de faina,in mijloc pruna si cu degetele infainate ,delicat, inchideti gombotzul.Usor de tot rotit/rotunjit in podul palmei,si pus imediat cu lingura, unul cate unul in apa in clocot.E altceva si desi pare mai greutz merge usor odata ce ti-ai format deprinderea.
Aceste galuste sunt printre favoritele mele, desi le fac destul de rar. Yammmy :)
Abia asteptam sa vina vara sa culegem prune :) !
Trimiteți un comentariu