Retete delicioase ilustrate pas cu pas

vineri, 30 octombrie 2009

Varzari



Daca tot s-a deschis "sezonul" la varza murata, am zis sa fac si eu niste varzari cu astfel de varza. Se pot face si cu varza proaspata, dupa reteta de la pachetelele crocante cu varza.
INGREDIENTE:
  • 500 g faina
  • 1 ou
  • 250 ml apa
  • 50 g drojdie
  • 1 lingura sare
  • 1 lingurita zahar
  • 2 linguri ulei
  • 500 g varza murata
  • 1 ceapa mica
  • carnati sau ce afumatura doriti
Aluatul de varzari eu l-am preparat la masina de facut paine , insa se poate realiza foarte usor si manual.
Prepararea aluatului seamana foarte mult ca si pasi cu painea de casa.


Aluatul gata dospit se scoate pe o masa de lucru si se intinde o foaie de 0,5 cm.


Intre  timp se prepara si varza, care se pune la calit impreuna cu ceapa tocata fin. Se adauga si putina apa, sare si piper.
Se adauga si carnatii taiati marunt.
 Cand varza s-a inmuiat, se lasa la racit.


Aluatul intins se taie in patratele in centrul carora se va aseza varza.



Se impatureste, aducand cele 4 margini spre centru.


Se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt, se unge cu un galbenus de ou amestecat cu lapte, si se da la cuptor.


Se lasa pentru vreo 20 de minute, pana cand s-au rumenit frumos.
Eu am facut cateva si prajite in ulei, ca na , sunt foarte bune si asa :)
Acestea le-am impachetat insa mai etans



si le-am prajit in ulei incins pentru 2-3 minute de ambele parti.
Si iata rezultatele.

 
Si o portie bronzata :)
 


Pofta buna!

joi, 29 octombrie 2009

Varza a la Cluj



Fiind o ardeleanca cu "acte in regula" si cu tatal de origine din judetul Cluj, ar fi fost o dezamagire sa nu stiu sa prepar o varza a la Cluj :) Face parte din mancarurile mele preferate, iar cand eram mica, o terorizam pe mama sa faca cat mai des acest fel de mancare : )) Dar uite ca am crescut si eu, si ca o fetita harnica ce am fost, am invatat si eu reteta.
Iata si reteta:
INGREDIENTE:
  • 700 g carne de porc
  • 2 cepe
  • 1 ardei
  • 2 rosii
  • boia din belsug
  • sare, piper
  • 500 g orez
  • 500 g varza murata
  • 300 ml smantana 

Varza murata, actorul principal al preparatului, pusa de mamicuta mea cea scumpa :)
 
Din carne si legume se va face o tocanita dupa cum pofteste fiecare.
Orezul se fierbe, dupa care se scurge si se spala.
Varza murata se fierbe de asemenea, dupa care se scurge de apa.
Se trece la asamblare:
Se unge o tava cu unt sau ulei si se pune un strat de orez, reprezentand jumatate din cantitatea preparat.

 
Se pune un strat de varza calita ( intreaga cantitate).

 
Se reazlizeaza un al treilea strat reprezentat de tocanita. Sosul se va stropi pe intreaga suprafata a stratului.

 
Urmeaza un alt strat reprezentat de cealalta jumatate de orez, eventual stropit cu putin ulei sa fie mai savuros.

 
Se acopera cu smantana din abundenta 

 
si se presara deasupra marar tocat fin.

 
Se da la cuptor pentru aproximativ  20 de minute.

 
La servire mai puteti completa cu smantana.

 
Pofta buna!

Baghetele de pui



 La aceasta reteta m-am inspirat de la o postare a Mihaelei, care mi-a facut cu ochiul de cum am vizualizat-o.
Merge extrem de rapid si este foarte gustos.
INGREDIENTE: 
  • 1 piept de pui
  • 1-2 oua ( depinde de cat de mare e pieptul) 
  • 50 g pesmet
  • 150 g cascaval
  • sare, piper, boia

 
Pieptul de pui se taie in fasii mai groase, cam cat un deget.
Se condimenteaza cu sare, piper si boia

 
Ouale se bat si amesteca cu pesmetul.
Cascavalul se rade.

 
Se iau fasiile de carne , se trec prin ou si se tavalesc prin cascaval.
Se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor pentru vreo 20 de minute.

 
Eu le-am servit cu cartofi prajiti si sos de usturoi.

 
A fost foarte gustos.

 
Pofta buna! 

miercuri, 28 octombrie 2009

Tort cu mousse de ciocolata si visine




Dupa cum va povesteam eu in postarea trecuta, sotul meu a fost in week-end la pescuit. Prin urmare, eu am ramas singurica. Ei, si ce sa fac eu intr-un moment  ca  acesta? Bine-nteles ca m-am pus sa fac ceva dulce.  Si, pentru ca stiam ca voi avea timp berechet, m-am pus sa fac ceva mai simandicos. Bine, stiu ca nu a iesit foarte frumos, recunosc, insa gustul il desavarsea.
Reteta de mousse am filat-o deja de o vreme buna la Amalia, care este o bucatareasa impecabila, foarte, foarte harnicuta.Multumesc, Amalia!
INGREDIENTE pentru blat:
  • 4 oua
  • 150 g faina
  • 150 g zahar
  • 1 plic zahar vanilinat
  • 1 plic praf de copt
  • un varf de sare 

 Albusurile se bat spuma.
 Se adauga treptat sarea, zaharul si zaharul vanilinat.
Galbenusurile se adauga una cate una, dupa care se adauga faina in ploaie, insa amestecad cu o spatula. La final se adauga si praful de copt.


Se pune intr-o tava tapetata cu unt si faina, dupa care se da la cuptor pentru 25 de minute, la foc domol.

Dupa ce s-a copt, se lasa la racit .
 

INGREDIENTE pentru mousse de ciocolata:
  • 100 g ciocolata amaruie 
  • 2 oua
  • 4 linguri zahar
  • 2 linguri amidon
  • 360 ml lapte
  • 15 g gelatina
  • 60 ml apa
  • 250 ml frisca lichida
Se amesteca zaharul cu amidonul intr-un vas.



Se  adauga si ouale.


Incet se adauga si laptele , insa usor, sa nu faca cocoloase.

Se pune pe foc si se amesteca continuu pana se ingroasa.


Gelatina, care anterior am asezat-o in apa ca sa se umfle, se adauga peste crema.
In final se adauga si ciocolata, care o omogenizam perfect.
Se lasa la racit, dupa care se amesteca cu frisca batuta.
INGREDIENTE pentru mousse de visine:
  • 200 g visine din compot ( sau ce fructe doriti )
  • 300 ml apa sau lichidul de la compot
  • 2 linguri amidon
  • 2 linguri zahar ( sau mai mult daca folositi doar apa si nu siropul compotului)
  • 1 plic gelatina
  • 60 ml apa 
  • 150 ml frisca lichida
Visinelor li se indeparteaza samburele.
Se pune pe foc alaturi de sirop sau apa si zahar  si amidon.


Se paseaza cu un blender.
Se lasa pe foc pana se ingroasa.

scuzati aburii :)
Gelatina se adauga la fel ca si la  mousse-ul de ciocolata.
Se lasa sa se raceasca , dupa care se amesteca cu frisca batuta tare.
ASAMBLAREA:
Ne folosim din nou de forma de tort detasabila, pe care o tapetam cu folie alimentara.
Se taie blatul in doua.
Se ia prima foaie si se insiropeaza.


Se pune jumatate din mousse-ul de cioco, urmand tot mousse-ul de visine.


Deasupra se adauga restul de mousse de cioco,


dupa care se acopera cu cea de-a doua foaie.


Se acopera cu o glazura de ciocolata, pe care tot de la scumpa de Amalia o am. Eu am facut doar jumatate din cantitatile date de ea, deoarece eu am decorat tortul cu glazura doar superior, nu si pe lateral.
INGREDIENTE pentru glazura:
  • 80 ml frisca lichida
  • 50 g zahar
  • 50 g cacao
  • 80 ml apa
  • 5 g gelatina

Se amesteca frisca lichida cu zaharul, cacao si apa.
Se pune pe foc, dupa care se adauga si gelatina inmuiata in apa.
Se lasa 2-3 minute cat incepe sa se intareasca, apoi se ia de pe foc, se strecoara si se intinde pe tort.
Iese o glazura superba , lucioasa. La mine nu se vede asa deoarece eu am mai preasarat pe ea ceva zahar  colorat, care bine-nteles nu s-a vazut si mi-a cam luat din luciul glazurii. Voi nu faceti asa :)
Se acopera tortul cu aceasta glazura, dupa care se da la frigider pentru 2-3 ore.
Si iata bunaciunea :)


Sectiune...


Si o felie pentru pofticiosi :)


Pofta buna!

marți, 27 octombrie 2009

Salata de icre


Pentru ca sotul  meu, care este un scump si jumatate, este un mare pescar : ),  in week-end a fost la pescuit. Si , ca sa imi dovedeasca aptitudinile sale inca o data, m-a surprins cu 4 stiuci imense :)
Bine-nteles, ca dupa ce le-a curatat, a dat de icrele acestora, care, dupa cum se stie, sunt o delicatesa.
Asa ca eu, ca o mica gospodina ce sunt ( glumesc) le-am preparat de indata.
Si a iesit ceva bun, bun.
INGREDIENTE:
  • 150 g icre de stiuca
  • 2 felii de paine
  • 1/2 ceapa
  • 150 ml lapte
  • 250 ml ulei
  • zeama de la 1/2 lamaie 
  • sare
Icrele se curata si se spala.
Painea se pune la inmuiat in lapte dupa care se stoarce si se pune peste  icre.

 
Se mixeaza bine, pana devine ca o pasta.

 
Se adauga uleiul  incet, ca si la maioneza.
Daca doriti sa fie mai spumoasa, se poate adauga si putina apa minerala.
Dupa incorporarea uleiului, se pune zeama de lamaie dupa gust si se sareaza.
Ceapa tocata fin se adauga la salata.
Se serveste cu paine proaspata 


 
sau paine prajita ( niste chifle "fabricate" de mine).

 
Pofta buna! 
 
Related Posts with Thumbnails
 
Filme Online Seriale Online