Iata ca in final am comis-o si eu! Am tot citit-o si rascitit-o de pe mai multe bloguri, mai cu semne reteta lui Teo's Kitchen si Cuina Banateana dar si de pe site-ul Bucataras, pana cand am zis ca trebuie s-o fac si eu. A iesit un deliciu, si astfel vreau sa le multumesc gospodinelor de reteta!
Blatul e pufos cu o aroma puternica de cacao , iar crema e fina si cremoasa.
Pentru a-mi aduce si eu aportul cu ceva in aceasta reteta, am facut niste modificari, in sensul ca , vazand ca fetelor le-a iesit o portie mult prea mare, am facut o portie ceva mai mica, dar deloc de neglijat, adica o portie de 30/18 cm.
INGREDIENTE PENTRU BLAT:
- 4 oua mari sau 5 oua mici
- 100 g faina
- 100 g zahar
- 2 linguri gris
- 2 linguri miere
- 1 plic ( 50 g) cacao
- 1 zahar vanilinat
- 1 plic praf de copt
- 100 ml ulei
- 100 ml lapte
- un praf de sare
La prima vedere par cam multe ingrediente, insa se prepara relativ rapid, nu va descurajati.
Galbenusurile se bat cu zaharul si zaharul vanilinat , pana cand devin albe si pufoase.
Treptat se adauga faina in ploaie . Se adauga si praful de copt ( este bine sa il stingeti cu putin otet, adica sa turnati 2 stropi de otet direct pe praf pana face spume; nu ii va modifica gustul, stati fara grija).
Adaugati treptat laptele, uleiul si mierea, apoi pe urma si pudra de cacao.
Separat se bat spuma albusuriel cu sarea
Cele doua compozitii se amesteca usor , cu o spatula (eu o prefer pe cea de silicon, nu as inlocui-o cu nimic in lume) si nu cu mixerul.
Din acest amestec se vor coace doua foi, la foc mediu, timp de 10-15 minute.
INGREDIENTE PENTRU CREMA:
- 400 ml frisca lichida
- 1 intaritor de frisca
- 150 ml lapte condensat
- 2 linguri miere
- 1 lingura esenta vanilie
Frisca lichida se bate pana cand devine tare, se adauga intaritorul, urmeaza mierea si esenta de vanilie si incheiati cu laptele condensat.
INGREDIENTE PENTRU GLAZURA:
- 100 g ciocolata cu lapte
- 50 g unt
- 1 lingura ulei
Ciocolata se topeste in bain-marie, se adauga untul si uleiul si se amesteca bine pentru a realiza o glazura fina si lucioasa.
Intre straturile de crema am mai folosit un topping format din:
ASAMBLAREA:
Se ia o foaie, se adauga o jumatate din cantitaea de crema, se intinde uniform.
Peste aceasta se intinde toppingul racit ( nu ca si mine, caldut) .
Se baga la frigider pentru vreo 10 minute sa se intareasca toppingul, apoi se adauga cea de-a doua foaie, care se apasa pentru a adera bine de crema.
Peste aceasta se intinde glazura calda.
Se lasa la frigider pentru vreo 1-2 ore , dupa care este numai buna de servit.
Pentru a se taia usor, taiati cu un cutit incalzit in apa fierbinte.
Poftiti o bucata!
Pofta buna!
4 comentarii:
Intai de toate, imi place blogul tau, l-am tot frunzarit si oriunde intru gasesc ceva roz si fain...Felicitari sincere!
Merci frumos pt. gest... m-am regasit in blogroll-ul tau, am facut intre timp acelasi lucru ;)
Legat de pinguinul tau acum, mi se pare delicios si sper intr-o buna zi sa am ocazia sa incerc reteta ;)
Florena, sunt foarte fericita ca m-ai vizitat si iti multumesc ca m-ai trecut si pe mine la blogroll-ul tau. Ma simt onorata :)
Multumesc de complimentele legate de blog, intr-adevar incerc sa pun un strop de roz pe unde apuc, rozul fiind culoarea mea de suflet :).
Prajitura e foarte delicioasa si pufoasa, crede-ma, merita incercata.
Te mai astept!
ce pofta mi-ai facut de praji.
arata super toate si precis ca si gustul lor e delicios.
felicitari!
Marilena, iti multumesc mult de conmplimente, insa si de vizita!
Te pupic si te mai astept pe la mine :)
Trimiteți un comentariu